beeldhouwopleiding


Ben je student kunstvakken of  amateurkunstenaar en wil je jezelf ontwikkelen op het gebied van beeldhouwen in steen? Dan ben je welkom in een professioneel atelier waar alle gereedschappen aanwezig zijn en waar je begeleid wordt door een ervaren kunstenaar/docent op het gebied van kunstzinnige vorming en gespecialiseerd in beeldhouwen en letterhakken in steen.


Wat is er te leren?

De basis van de opleiding is het werken met natuursteen, een materiaal dat eeuwenlang door kunstenaars gebruikt is en nog steeds gebruikt wordt. Afhankelijk van wensen en ervaringen wordt er gewerkt met zachtere steensoorten (serpentijn, kalksteen) maar ook met hardere soorten (marmer, hardsteen).


Eén van de twee aandachtsgebieden is het ruimtelijk werken in steen. Oefeningen zijn daarbij nodig ter voorbereiding op het uitwerken van beelden in 3-dimensies (figuratief of abstract).


Een ander gebied van deze opleiding is het letterhakken in steen. Een ambacht dat eeuwenoud is en dat vooral mensen met een grafische achtergrond aanspreekt. Volgens een gestructureerde werkwijze leer je de techniek, tevens kom je in aanraking met allerlei wetenswaardigheden rondom letters en hun oorsprong.


De techniek is een voorwaarde om tot vormgeving te komen. Het hanteren van handgereedschap zoals kloppers, vuisten, allerlei soorten beitels, raspen etc. behoort tot het vaste repertoire. Daarnaast wordt er ook gewerkt met machinaal handgereedschap zoals diamantzagen en slijp- en schuurmachines.


Begeleiding

De steenhouwerij is een werkplaats waar gewerkt wordt. Verschillende mensen zijn aan het werk met steen en ook de kunstenaar zelf werkt aan zijn opdrachten. De begeleiding vindt plaats tijdens het werken zelf, op de momenten dat het nodig is.

In de geest van een oeroud principe (hoofd, hart, handen) gaat het om begeleiding op gebied van materiaal, techniek, vormgeving maar ook om de persoonlijke kunstzinnige ontwikkeling.


Welke momenten in de week?

Afhankelijk van de individuele wens kun je op dagen in de week komen die bij jou passen.

Een werkdag start om 9 uur en wordt afgesloten om 16 uur.


Wat kun je ermee?

Vanuit je kunstzinnige achtergrond leer je in deze opleiding ideeen en concepten vorm te geven in een materiaal dat tijdloos is.

De opleiding is geworteld in de traditie van beeldhouwen en letterhakken in steen, je eigen werk als beeldend kunstenaar kan daardoor een flinke impuls krijgen.

Technische en beeldende vaardigheden hier verworven kun je inzetten op andere vormgevingsgebieden.