scriptura monumentalis

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

Project in 2018 / SCRIPTURA MONUMENTALIS

zie ook: Roman LetteringHieronder een voorbeeld van een S die met dubbel potlood getekend is over een geometrisch patroon  met lineaal en passer. Grasby maar ook Perkins hebben laten zien dat de zeer verfijnde vorm van sommige letters (zie b.v deze S) voortkomen uit onderliggende structuur (vierkanten, rechthoeken en cirkels) en vloeiende uitwerking met potlood.

Uitgangspunt is het vierkant van 8x8 units (eenheden). De iets kleiner cirkel in de bovenste ronding zorgt voor de 'tilt forward'. Het iets schuin hellen geeft deze S zijn/haar dynamiek.

De M is nauw verwant aan de V (zie linkertekening).

Met (dubbel) potlood uitgewerkt ontstaat een strakke variant van de M.

Met penseel gekalligrafeerd (met de juiste bewegingen van de penseel) ontstaat een meer vloeiende versie.

De M krijgt zijn vorm binnen de unit van 8x8 maar is één van de bredere letters in het alfabet en steekt er iets buiten.


Hieronder twee voorbeelden van de letter R.

De variaties zitten in de grootte van de boog. In de bovenste potloodtekening een boog bestaande uit een cirkel met een doorsnede van 4 x de unit. Daaronder de R getekend op een doosnede van 4,5x de unit. Beide vormen kunnen gebruikt worden en zijn gebruikt in de geschiedenis van de Scriptura Monumentalis.

De positie en de richting van de staart ontstaat door de diagonaal die bij de bovenste R wordt getrokken binnen de unit 7x8. Bij de onderste R ontstaat deze door de diagonaal binnen de unit 8x8.

De R uitgevoerd in Belgisch hardsteen met de kleinere boog. Een doorsnede van 4 units.