gedenkbeelden

Als beeldend kunstenaar heb ik me gespecialiseerd in het maken van grafmonumenten. Geen gewone grafmonumenten maar persoonlijke gedenkbeelden.

Het maken van een gedenkbeeld is een proces dat aandacht nodig heeft. Dat begint met een gesprek met de nabestaanden.

Wie was de overledene? Hoe kijken de nabestaanden terug op zijn/haar leven? Welke persoonlijke elementen kunnen we gebruiken in een monument? Met welke woorden kunnen we de overledene treffend karakteriseren? Maar ook heel concreet; welke wensen leven er ten aanzien van materiaal, formaat, vormen.

Mijn taak als beeldend kunstenaar is om uitgaande van de informatie een ontwerp (of meerdere) te maken dat recht doet aan de overleden persoon maar ook aan de wensen van de nabestaanden.

Het ontwerp wordt gezamenlijk besproken waarna een start kan worden gemaakt met de uitvoering van het beeld.

Door middel van foto’s en werkplaatsbezoek(en) blijven de opdrachtgevers op de hoogte van het proces.

Na de afronding van het beeld volgt de plaatsing op de begraafplaats, dit gebeurt meestal samen met de opdrachtgevers

Renaissance van handgehakte grafmonumenten


Voor 1960 werden alle grafstenen met de hand gemaakt, er waren toegewijde letterhakkers die aandacht en tijd schonken aan de kwaliteit van hun werk. In de vraag naar goedkopere grafstenen kwam het machinaal graveerwerk en weer enige tijd later het straalwerk.


Het vakmanschap van het letterhakken ging verloren, maar niet alleen dat. Wat ook verloren ging was het begrip voor lettervormen, spatiëring, interlinie en compositie.

Ook de aandacht voor originele ontwerpen werd minder, de meeste ontwerpen worden tegenwoordig in mum van tijd op de computer gemaakt. Wat we zien is een overvloed aan glad gepolijst Chinees/Indiaas graniet met steeds dezelfde letters (Arial, Comic Sans, Times) die met goud zijn ingespoten.


In onze tijd komt er weer meer waardering voor vakmanschap, veel mensen zien dat aandacht en toewijding bij het maken van een grafmonument belangrijk zijn. Het vakmanschap kenmerkt zich door een samengaan van ontwerp en uitvoering. Met de hand getekende ontwerpen geven altijd een origineel beeld, een menselijke ‘touch’.


De kwaliteit van een grafmonument zit dan niet zozeer in het formaat, het glimmende, het materiaal op zichzelf maar wel in het idee, de originaliteit van het ontwerp en de aandacht in de uitvoering.


henk welling | oversluis 3 | 7071 da ulft | 0622828215 | info@henkwelling.com | www.henkwelling.com