cursus letterhakken in steen

Niets mooier dan een scherp gehakte, elegante letter in een mooi stuk natuursteen!

Vanuit mijn eigen jarenlange ervaring met het letterhakken in steen heb ik een cursus opgezet waarin je stapsgewijs kennismaakt met de basistechniek van het letterhakken. De cursus van 3 dagen kenmerkt zich door het praktische karakter. Het accent ligt op ‘leren door doen’.

Al werkende komen verschillende aspecten van het ambacht aan de orde, het gereedschap, de techniek, steensoorten, typografie, de geschiedenis van ons schrift en ook de betekenis van teksten in steen.

De steensoort die gebruikt gaat worden is kalksteen, een steensoort die niet te hard is en zich daardoor leent voor het aanleren van de basistechniek van het letterkappen. Gestart wordt met het hakken van de eenvoudigste vorm van de klassieke Romeinse Kapitaal.

Hoewel het ambacht van het letterkappen veel oefening, en dus veel tijd kost, streven we naar het voltooien van een klein werkstuk aan het eind van de cursus.De klassieke Romeinse kapitaal (geometrie, kalligrafie en uitvoering in steen)

Voor de geïnteresseerde cursist is deze 3-daagse cursus een goede gelegenheid om kennis te maken met de techniek van het hakken van letters in steen maar ook met het begrijpen van de vorm van ons schrift. De vorm van de meest gewaardeerde letters door de eeuwen heen heeft een oorsprong in een combinatie van 3 ambachtelijke stappen. Eerst de geometrie die getekend en uitgemeten wordt met behulp van potlood, lineaal en passer. Daarna de lettervorm die geschilderd (geschreven) wordt over die geometrie en als laatste het ambachtelijk hakken van de letter in steen.Stapsgewijs aanleren van techniek.

Voorbeelden van een klein werkstuk na 3 dagen.