Helmuth Noach is begraven op de joodse begraafplaats in Doetinchem.

Het monument is ontworpen en uitgevoerd in de traditie van de Hoogduitse joodse grafcultuur. In deze cultuur zijn de grafstenen staand en eenvoudig van karakter.

In de Davidster staan de letters PN (hier ligt begraven), onder aan de steen staat volgens de traditie de afkorting van de spreuk uit I Samuel 25:29: Moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel des levens (TNSBH).


(placeholder)
(placeholder)

Uit de gesprekken met de familieleden kwamen twee dingen naar voren die mogelijk in een beeld verwerkt zouden kunnen worden: het geloof dat de overledene is opgegaan naar het licht en de warme omarming die men heeft ervaren. Tevens was er de tekst van Huub Oosterhuis die op het gedenkbeeld een plaats zou moeten krijgen.

In verband met de omringende grafmonumenten is gekozen voor een staande niet al te hoge steen. De bladeren op de steen omarmen de tekst en verdwijnen naar het licht. Voor de naam en de data is een aparte steen gemaakt. De vormgeving van de tekst op de steen is in zorgvuldig overleg met de familie tot stand gekomen.

Het grafmonument voor Arno is geplaatst op de begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen.

Het monument is gemaakt van Belgisch hardsteen van 8 cm. dik, 50 cm. breed en 120 cm. hoog. De steen is aan de bovenkant op een traditionele manier decoratief afgewerkt.

Op de steen zijn drie elementen te zien. Bovenaan een spiraalvorm die is afgeleid van de kop van een contrabas, het instrument dat Arno bespeelde. In die spiraalvorm verwerkt de tekst die stond op het overlijdensbericht.

In het midden, in een verheven letter, de geboorte- en sterfdata van Arno. Aan de onderkant Arno’s zelf ontworpen beeldmerk dat hij bij zijn leven in stempelvorm gebruikte.

gerealiseerde gedenkbeelden 3